Receptes
Piedāvājam dažas idejas, kā viegli un gardi pagatavot tītara gaļu vienkāršām vakariņām vai svētku mielastam.
Lai labi garšo!
Pateicības dienas tītars
Sastāvdaļas:
-
tītars ( apt. 7 kg )
-
sāls, pipari
-
sviests
-
vistas vai tītara buljons
Pagatavošana
-
Pagatavo buljonu.
-
Ja tītars ir saldēts, to atlaidina līdz istabas temperatūrai.
-
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 165 grādu temperatūrai.
-
Tītaru rūpīgi nomazgā un nosusina, ierīvē ar sāli un sviestu un ietin folijā.
-
Putnu liek cepeškrāsnī un cep 4 stundas.
-
Ik pēc 30 min. izvelk, lai kārtīgi apslacītu ar buljonu.
-
Pēc trim stundām tītaru izņem no folijas un liek atpakaļ cepeškrāsnī. Uzmana, lai tītars apbrūnē, bet neapdeg.
-
Mērcei nelielā katliņā liek dzērvenes, ābolu sulu, cukuru, kanēli un, ik pa brīdim maisot, uz lēnas uguns uzvāra.
-
Tiklīdz mērce sākusi virst, liesmu samazina līdz minimumam, uzliek vāku un atstāj karsēties vēl aptuveni 5–10 min. līdz dzērvenes pārsprāgst.
-
Atdzesē ledusskapī. Atdzisusi mērce sabiezēs.
-
340 g veselu dzērveņu
-
250 ml ābolu sulas
-
185 g cukura
-
šķipsna malta kanēļa
Sastāvdaļas:
-
1 tītara fileja
-
2 vidēja lieluma sīpoli
-
1,5 vidēja lieluma burkāni
-
2 paprikas
-
nūdeles pēc izvēles
-
šampinjoni
-
Teriaki mērce
-
augu eļļa
-
sāls, pipari, malta paprika, malti čili pipari
-
sezama sēkliņas
Pagatavošana
-
Sīpolus sagriež pusgredzenos, cep pannā karstā augu eļļā.
-
Burkānus sagriež salmiņos.
-
Sīpolus cep tik ilgi, kamēr tie kļūst caurspīdīgi, pievieno burkānus un šampinjonus, cep 5-7 minūtes.
-
Pievieno salmiņos sagrieztu papriku, turpina cept 5 minūtes, pievieno sagrieztu tītara gaļu.
-
Visu cep uz vidējas uguns, maisot, kamēr gatava ir tītara gaļa.
-
Nūdeles izvāra atsevišķi, tad liek pannā, pievieno Terijaki mērci, pagaršo, ja nepieciešams, pievieno sāli, piparus, čili.
-
Maisot turpina gatavot 3-4 minūtes.
-
Pasniedz un pārber ar sezama sēkliņām.
Nūdeles ar tītara gaļu
Tītara burgers ar pētersīļu pesto
Sastāvdaļas:
-
500 g maltas tītara gaļas
-
2 tējkarotes svaiga vai 1 tējkarote kaltēta timiāna
-
1 rīvēta citrona miziņa
-
1 sasmalcināts sīpols
-
sāls, pipari
-
4 grillēti tītara gaļas plāceņi
-
avokado šķēle
-
nedaudz rukolas
-
siera skaidiņas
-
krāsainu papriku riņķīši
-
mērce (bazilika un pētersīļu lapiņas sablendētas ar majonēzi)
Pagatavošana
-
Plācenīšu sastāvdaļas samīca kopā un gatavo apmēram 1,5 cm biezus plāceņus, uz 30 minūtēm noliek aukstumā.
-
Tad tos pārziež ar eļļu un ik pa brīdim apgrozot cep.
-
Apgrauzdē maizītes.
-
Gaļu kopā ar pārējām burgeru sastāvdaļām kārto starp pārgrieztām apaļmaizītēm.